• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

ЮНЕСКО остави отговорността за плана на Пирин на българската държава
18.07.2016

ЮНЕСКО остави отговорността за плана на Пирин на българската държава

ЮНЕСКО остави на българската държава отговорността за опазването на националния парк Пирин, който е обект на световно наследство. Финално българските отговорни институции ще гласуват плана за управлението на парка без предварителното му одобрение от страна на световната организация.

Това става ясно от приетото в четвъртък решение за парка на ЮНЕСКО – редактиран вариант на първоначално предложения от световната организация. В него е заложен облекчен режим на контрол от страна на Комитета на световното наследство (КСН). В периода 10-20 юли 2016 г. в Истанбул се провежда 40-та сесия на Комитета на световното наследство (КСН) на ЮНЕСКО.

В одобреното финално решение, с което "Дневник" разполага, отпада изискването Комитетът на световното наследство (КСН) да се запознае предварително с проекта за план за управление на Пирин, още преди документът да бъде одобрен от българската държава. Проектът се изготвя от "Пролес Инженеринг" и до момента е връщан три пъти от Министерството на околната среда и водите за преработка от страна на изпълнителя, защото не е бил съобразен с изискванията на ЮНЕСКО.

В приетото решение за Пирин остава изискването световната организация да има право да ревизира проектоплана, за да не разрушава световното наследство. Планът за управление на парка ще трябва да мине през задължителна екологична оценка, а впоследствие приетият план и екооценката му да бъдат оценени от Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN).

През 2017 г. ще бъде проведена мисия на IUCN, която да оцени консервационния статус на обекта и прилагането на новия план за управление на НП "Пирин", пише още в решението на ЮНЕСКО.

От МОСВ съобщават, че от IUCN, както и членовете на Комитета за световно наследство са възприели всички аргументи на българската държава, а приетото решение изцяло отчита българската позиция и гарантира, че и занапред интегритета на обекта на световното наследство ще бъде запазен.

Засега обаче не е ясно каква е била точно заявената българска позиция по темата по време на заседанието в четвъртък. Процедурното предложение за дискусия по решението на ЮНЕСКО за Пирин е било поставено изненадващо от друга държава-членки на организацията – от делегацията на Казахстан, а не от българската, която включва ресорния зам.-министър на околната среда и водите Бойко Малинов и директора на НСЗП Мирослав Калугеров. "Дневник" изпрати уточняващи въпроси за българската позиция по темата.

За новия план за управление "категоричната позиция на България е, че той ще бъде изцяло съобразен с предходните решения на Комитета за световно наследство за недопускане на развитие на ски спорт или други дейности с подобни въздействия в обекта на световното наследство," заявяват още от МОСВ в съобщението си до медиите.

Броени дни преди гласуването на решението на ЮНЕСКО, от коалиция "За да остане природа в Бъглария" припомниха, че сегашняит проект за план за управление предвижда дърводобив и сечи върху 60% от територията на Национален парк Пирин и 14-кратно увеличаване на зоните за застрояване. Ако той бъде приет, Пирин ще попадне в списъка на обектите от световното наследство под заплаха, предупреждават еколозите.

До влизането на новия план за управление действа старият, който не разрешава подобно застрояване и сечи. "Българският национален интерес изисква новият план да бъде възможно най-добър и най-адекватно да изпълнява функциите си – опазване на националното и световното богатство," е позицията на природозащитниците, които се надяваха първоначалния вариант за решение, предложен от ЮНЕСКО, да бъде одобрен без дискусия..

/снимка: Надежда Чипева/

http://www.dnevnik.bg/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Идеи от Природата – тениски, чаши, подаръци
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.