• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

За добрите намерения и една опитомена лястовичка
18.07.2016

За добрите намерения и една опитомена лястовичка

Лястовичка, която обича да каца на човешкото рамо и търси човешко присъствие. Птица с такива привички пристига в Спасителния център на "Зелени Балкани" преди броени дни. След като известно време е отглеждана от хора с добри намерения.

Тя е вече достатъчно голяма и може да лети, на нейната възраст лястовичките са вече самостоятелни. Но експертите в центъра бързо разбират, че тя вече е станала домашен любимец и това е проблем. В следствие на опитомяването тя не се асоциира със собствения си вид, а с хората.

От центъра първо са се опитали да я освободят, но тя е продължила да търси човешкото присъствие и след като каца на главите на няколко човека в близкия до Спасителния център квартал, се налага да си я приберат обратно.

"Въпреки опитите ни да я освободим и прекрасния й летеж, тя ще остане в центъра, защото търси човека, асоциира се с него и не може да се грижи сама за себе си," разказва Христина Христова от Спасителния център, на чието рамо лястовичката често каца.
Ветеринарите няма да се откажат от опитите си да я върнат към естествения й начин на живот и среда "Ще се опитаме да оправим нещата, а дали ще успеем, само времето ще покаже."

Храната, която й дават по 4-5 пъти на ден са бели и брашнени червеи, накълцани на ситно. Но разнообразието, с което родителите хранят малките е значително по-богато и затова незаменимо.
За да не се стига до тук, специалистите съветват всички намерили диви птички да се обръщат към Спасителния център за диви животни, Регионалната екоинспекция (РИОСВ) или друга компетентна институция и да следват безпрекословно съветите на експертите.

От центъра препоръчват също паднали и сирачетата-лястовички да бъдат качвани в гнезда на приемни родители, ако тяхното, собствено, от което са паднали е недостъпно. Христова уверява; "Имаме богат опит в това и сме абсолютно убедени в успеха на метода, тъй като качваме десетки бебета, постъпили в Центъра"

"Хората, които са я гледали са изключително добронамерени и са го направили от добри чувства. Ето защо им благодарим, но използваме случая да обърнем внимание, че подобни, добри, намерения, може да са пагубни за дивите животни. Затова призоваваме хората да четат и да търсят информация, да се обаждат за съвети," подчертава Христина Христова.

http://www.dnevnik.bg/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Идеи от Природата – тениски, чаши, подаръци
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.