• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Не убивайте пчелите!
21.07.2016

Не убивайте пчелите!

Ценните насекоми в Югозапада загиват заради третиране с неподходящи химикали.
Хиляди пчели загинаха миналата седмица в общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен, Сатовча, Банско и Разлог след неудачно пръскане срещу кръвосмучещи насекоми, алармират собственици на кошери от региона. Нещо повече - пръскането продължава до края на тази седмица, което поставя в опасност и останалите пчелни семейства в региона.

Според Българската агенция по безопасност на храните препаратът, с който е пръскано в региона - цитрол, е включен в списъка на разрешените за предлагане на пазара продукти за растителна защита, регистрирани торове и подобрители на почвата и в Регистъра на ветеринарномедицинските препарати.

Според пчеларите в региона обаче съставките в препарата убиват пчелите и заразяват меда с вредни химикали. Това личи от многобройни снимки и видея, публикувани онлайн. За няколко дни протестиращите бяха блокирали летището, откъдето излитаха хеликоптерите, за да разпръскват веществото. Усилията им останаха напразни, след като на третия ден представители на Агенцията по безопасността на храните са намесиха с горното твърдение. В уведомителното писмо се уточнява още, че пчелините, населените места, както и площите на разстояние 800 метра от тях не се третират.

Снимките на хората от региона обаче показват друго. Пчеларите не се отказаха, позовавайки се на Закона за пчеларството, според който пръскането с препарати по време на медосбора е забранено. В знак на протест те се опитаха да блокират международния път към Гърция в района на гоцеделчевското село Мусомище, но отново безуспешно.

"Популацията в кошерите драстично намаля, летящите пчелички са или мъртви, или осакатени - крилцата им са увредени, масово пълзят безпомощни около кошерите опитвайки се да излетят..." - споделя във фейсбук огорчено Нина Хаджиева, притежател на кошери и един от инициаторите на протеста в защита на пчелите, който ще се проведе на 22 юли.

Пчелари от сатовчанските села Плетена, Кочан, Жижево и други също се оплакаха, че отровите, с които са третирани площите, са нанесли големи щети на пчелините им. Над 60% от пчелите работнички, които в момента са в период на медосбор, са изчезнали, а пред пчелините си пчеларите ежедневно намират умрели ценните насекоми, пише сайтът Топ Преса.

До момента с летателна техника са обработени 2 614 000 декара срещу кръвосмучещи насекоми, пренасящи заболяването заразен нодуларен дерматит, съобщиха от БАБХ.

/Снимка: Нина Хаджиева/

https://spisanie8.bg

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Идеи от Природата – тениски, чаши, подаръци
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.