• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Рядък вид птици достигнаха рекордна численост в Атанасовско езеро
09.08.2016

Рядък вид птици достигнаха рекордна численост в Атанасовско езеро

Рекордна численост на гнездящи дебелоклюни рибарки в историята на Атанасовско езеро установиха орнитолозите. Между 90-110 двойки дебелоклюни рибарки загнездиха на обезопасените диги в резервата. Най-голямата численост преди това е наблюдавана през 1979 година, когато са загнездили 65 двойки. Само преди две години орнитолозите обявиха радостната новина от завръщането на вида като гнездещ за езерото след дългогодишно отсъствие, а през 2016 новините са повече от положителни.

Заедно с дебелоклюните рибарки по дигите загнездиха и около 20 двойки гривести рибарки - също рядък гнездящ вид през последните години и един от приоритетните за опазване в Атанасовско езеро. Двата вида рибарки гнездят в компанията на около 200 двойки саблеклюни – един от емблематичните за лагуната видове.

През тази година монтираните като защитна мярка пасивни системи срещу хищници, поставени на двете основни диги в резервата, на които гнездят птиците, работят успешно и възпрепятстваха масовото навлизане на животни, познато от предишни години. Наземните хищници са един от най-значимите отрицателни фактори за птиците в Атанасовско езеро (особено чакалите и скитащите и изоставени от стопаните си кучета, чиято численост непрекъснато се увеличава). Новите защитни системи, които включват метална мрежа, опъната от двете страни на дигите, електропастири, плашила, различни светлинни, звукови и шумови дразнители бяха изградени от доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проект „Солта на живота“, LIFE+.

На 15 юли експерти на БДЗП, които следят  орнитофауната и гнездовия успех в езерото и ефекта от консервационните дейности по проект „Солта на живота“ върху обитателите, заедно с експерти от БФБ наблюдаваха 47 вече добре оперени малки на дебелоклюни рибарки в колонията. Това е много добър успех и вероятно тази цифра е силно занижена, поради факта, че този вид снася по 3 яйца и малките умело се крият в обрасналата със солянка дига, поради което са трудни за наблюдение. Някои от тях вече са направили своя първи полет, а повечето ще напуснат успешно колонията до седмица, за да се подготвят самостоятелно за своето дълго пътешествие на юг към Африка, където ще прекарат зимата.

Консервационните дейности в Атанасовско езеро се осъществяват в рамките на проект „Солта на живота“ на Българска фондация Биоразнообразие, който е финансиран от Програма LIFE+ на ЕК и се изпълнява в партньорство с БДЗП и „Черноморски солници“ АД.

http://e-burgas.com

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Идеи от Природата – тениски, чаши, подаръци
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.