• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Нов сайт разкрива повече за света на белоглавия и черния лешояд
09.08.2016

Нов сайт разкрива повече за света на белоглавия и черния лешояд

От днес всеки ще може да опознае отблизо света на застрашения белоглав лешояд  в Източните Родопи и черен лешояд.  Това ще стане с помощта на нов сайт, разработен по проект „Опазване на белоглавите и черните лешояди в Родопите“ и финансиран по програма LIFE+ на Европейския съюз.  На сайта ще публикуваме новини за състоянието на двата вида в  българската и гръцката част на Източните Родопи.

Там всеки ще може да открие интересна и разнообразна информация за белоглавия и черния лешояд,  любопитни факти за техните навици, биология на вида и ролята им в природата. Пак там ще споделяме публикации и снимки на птиците, първия им полет, движението и миграцията на лешоядите с предаватели, резултати от преброяванията на двата вида и др.
Редовно ще актуализираме сайта с нови снимки, галерии, видеа и документални филми на най-добрите български и европейски фотографи, снимащи дивата природа. Сайтът ще заложи на високото качество на визуалното съдържание. Освен за лешоядите, ще говорим  за хората. В сайта място ще намерят и историите на хората, свързани с лешоядите и Източните Родопи – местни предприемачи, малки бизнеси. Ще ви разкрием и много интересни подробности около дейностите и работата на екипа.

Сайтът ще предоставя информация на три езика – английски, български и гръцки. С това  се надяваме да привлечем не само регионална, но и международна публика.  За по-активните читатели ще има и редовна информация за това как всеки може да се включи и пряко да допринесе за опазването на видовете. На по-късен етап от сайта ще може да се следи на живо движението на оборудвани с предаватели птици. 

На Балкански полуостров е останала само една размножаваща се колония на черния лешояд в Националния парк Дадя в Северна Гърция, но лешоядите търсят храна в целия район на Родопите и от двете страни на границата. След първите преки дейности по опазване на вида след постепенно популацията на белоглавия лешояди в Източните Родопи се увеличава от около 10 двойки през 1990-те до 80 през 2016 г. Въпреки положителната тенденция, бъдещето на вида е все още несигурно поради наличието на множество заплахи.

Актуална информация може да намерите и на Фейсбук профила на „По-диви Родопи“, партньор по проекта.

Проектът "Опазване на черните и белоглави лешояди в Родопите" е разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация "По-диви Родопи", Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.

http://bspb.org/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Идеи от Природата – тениски, чаши, подаръци
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.