• Птиците в България
  Птиците срещащи се в България
  Всеки вид с кратко описание, снимки и видео в естесвена среда. Снимки на местообитанията, които обитава.
 • Над 400 вида птици в България
  426 вида птици в България!
  Знаете ли, че България е на второ място в Европа по видово разнообразие на птици?
 • On-line определител на птиците
  On-line определител на птиците!
  Открий и познай птицата, която си видял.
 • Хиляди снимки на птици
  Хиляди снимки на птици!
  Над 4000 снимки на птици публикувани безвъзмездно от над 150 фотографа.
РАЗРЕДИ
НАГРАДИ
БГ Сайт на годината за 2009
Сайт на годината за 2009 в най-престижния конкурс БГ Сайт в категория "Образование и наука" в гласуването на Публиката.

Българският сайт "Птиците в България" бе номиниран за сайт на годината за 2008 в международния конкурс "Computer Space" в категория "Развлечение и хоби"

НОВИНИ

Пера и езера по Моста на влюбените
09.08.2016

Пера и езера по Моста на влюбените

Фотоизложбата „Пера и Езера” пренася лятната атмосфера от брега на Черно море върху Моста на влюбените в София от 1 до 14 август включително. В разгара на лятната ваканция софиянци, останали в столицата и гостите на града ще усетят соления мирис на Черноморското крайбрежие и ще бъдат погалени от перата на десетки видове птици, които се срещат там, благодарение на 58-те фотоси от изложбата.


С пакетче морска сол, добита от Атанасовското езеро, разположено в пределите на модерния Бургас, ще бъдат посрещани на Моста на влюбените всички посетители на изложбата в деня на нейното откриване – 1 август.

Фотоизложбата „Пера и Езера” се организира от  Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) по проект „Солта на живота” LIFE+, изпълняван от Българска Фондация Биоразнообразие, в партньорство с БДЗП, Черноморски солници АД и със съдействието на Сдружение Фото Клуб "Осмо изкуство".

Уникални гледки от българската природа ще бъдат представени на моста до Националния дворец на културата в продължение на две седмици. Снимките от изложбата показват на публиката единственото езеро у нас - Атанасовското, чийто води стават пурпурни през летните месеци, когато от тях започва да се извлича „бялото злато“ – солта. Фотосите разказват приказката за солта, която се случва тук вече повече от 106 години. Във фокуса на фотографите, представящи творби в изложбата, попада и още едно неповторимо и запазено място от нашата природа – защитена местност „Пода” край Бургас, стопанисвана от Българското дружество за защита на птиците. Разкрита е красотата им от птичи поглед чрез кадри заснети с дрон и мотоделтапланер.

Подбрани са и удивителни кадри от дивата природа на България заснети от любители и професионални фотографи. Това са предимно снимки на птици, за заснемането на които е необходимо добро познаване на поведението на видовете, на местата, които обитават, както и огромна доза търпение и любов към пернатите представители на живия свят.

Всички снимки във фотоизложбата „Пера и Езера” са безвъзмездно предоставени от техните автори, за да може красотата и богатството, с което са прочути по всички краища на света Атанасовското езеро и защитена местност „Пода”, да докоснат по лесен и достъпен начин повече хора и в България. И ако видяното в изложбата предизвика интерес у тях да посетят двете влажни зони, окичили се с множество международни отличия.

Част от снимките, които ще бъдат представени на Моста на влюбените в София са отличени в проведения през 2015 г. фотоконкурс „Бургас – солта, птиците и хората”, организиран от Българското дружество за защита на птиците, Сдружение Фото Клуб „Осмо изкуство” и туристическа агенция „Стил Травел” в рамките на проект „Солта на живота”.

/Малка бяла чапла/снимка: Георги Герджиков/

http://bspb.org/

Напиши коментар за новината
* Име:
* Коментар:
Оставащи символи
 
Find Birds in Bulgaria on Facebook
Идеи от Природата – тениски, чаши, подаръци
Голямата година
Всички европейски птици на едно място!
Всички европейски птици на едно място!
Посетете
Наблюдения на птици и природна фотография в района на Суха река. Къща за гости.
Полеви определител на птиците
Всички европейски птици на едно място!
 
Приложение за смартфони SmartBirds.
Приложение за смартфони SmartBirds.